Hvordan får en virksomhed i en af verdens mest udskældte brancher og med en beliggenhed, hvor kragerne sjældent når ud, økonomien til at vokse, indbakken til at bugne af uopfordrede ansøgninger, og kunderne til selv at banke på døren? Plastvirksomheden Letbek har støvet DNA’et af og rettet ryggen. I stedet for stiltiende at acceptere en status som en del af verdens miljø- og klimaproblemer, præsenterer virksomheden sig som en del af løsningen. Det giver bonus på alle bundlinjer og et forspring i den intense infight om de eftertragtede medarbejdere.
”Der var så dejligt ude på landet; det var sommer, kornet stod gult, havren grøn, høet var rejst i stakke nede i de grønne enge, og der …”, midt i det hele, lå en plastvirksomhed. Virkeligheden kan hurtigt ødelægge selv det bedste eventyr; i dette tilfælde H.C. Andersens Den Grimme Ælling. Og dog …
Virksomheden Letbek midt i den vestjyske H.C. Andersen-idyl ved landsbyen Tistrup mellem Varde og Grindsted har i løbet af ganske få år trodset sin status som grim ælling og har med en målrettet brandingstrategi formået at bringe sig selv helt i front, når det gælder rekruttering af de medarbejdere, som andre virksomheder higer efter.
Kandidater køber kernefortællingen
Med udgangspunkt i virksomhedens historie og håndværksmæssige kompetencer har Letbek, hvis kunder tæller alt fra entreprenørvirksomheder til high-end møbelproducenter som Fritz Hansen, Wehlers og Mater, skabt en kernefortælling, som både er troværdig og topaktuel. Og det tiltrækker kandidater og kunder.
”Det lyder måske kækt at sige, at kandidaterne kommer af sig selv. Men mange af dem gør faktisk, fordi de gerne vil være en del af vores vision omkring plast og bæredygtighed, og fordi de kan se, at vores budskaber har bund i en troværdig historie og nogle håndværksmæssige kompetencer. Selvom vi er en plastvirksomhed langt ude i Vestjylland, får vi uopfordrede ansøgninger fra kemiingeniører og andre højtuddannede, som gerne vil arbejde i en virksomhed og en industri, der kæmper for at gøre en forskel,” fortæller direktør hos Michael Bayer Thomsen.
Kunderne vil også være med
Han oplever, at nye kunder også henvender sig direkte, fordi fortællingen om Letbek er noget, de som virksomhed gerne vil associeres med. Det er den fortælling, der danner udgangspunkt for al udvikling og kommunikation hos Letbek i dag, og derfor er der også brugt både tid og ressourcer på at definere den.
”At skabe sådan en kernefortælling handler om at stå ved sig selv som virksomhed og finde sin relevans og berettigelse; både i forhold til kunder og samarbejdspartnere og til samfundet i almindelighed. Det er et spørgsmål om at se på virksomhedens oprindelse og styrker og sætte dem i spil i den aktuelle kontekst. Hvilken forskel vil du gøre – og for hvem? Det er det, der giver taletid og tiltrækker både kandidater og kunder,” siger Michael Bayer Thomsen.
Han anerkender, at Letbek har haft gode forudsætninger for at skabe den positionering og vækst, som i dag kendetegner virksomheden, dels på grund af sin historie og dels på grund af den aktuelle samfundsdebat om plast, forurening og bæredygtighed. Alligevel mener han, at andre virksomheder sagtens kan lade sig inspirere og bruge samme fremgangsmåde til at positionere sig og få ørenlyd og opmærksomhed hos både potentielle medarbejdere og kunder.
”Gør det tydeligt, hvilken forskel I vil gøre for jeres kunder og for verden, og sørg for at det har bund i både historien og virkeligheden. Skab den troværdige fortælling, som andre gider at høre på, og så vil mange af dem blive nysgerrige nok til at komme af sig selv, når tiden er rigtig for dem. Det er den bedste, og mest bæredygtige, måde at tiltrække både engagerede medarbejdere og loyale kunder,” mener Michael Bayer Thomsen.
Lad de grundlæggende styrker brande virksomheden
Letbek var en bæredygtig virksomhed, længe før Gro Harlem Brundtland introducerede begrebet i 1987. Midt under oliekrisen i 1973 tog virksomhedens grundlægger rundt og indsamlede brugt plast hos landmændene i området for at bruge det til at fremstille nye plastprodukter. Det var bæredygtighed for fuld udblæsning. Dengang hed det bare sund fornuft, for det var langt billigere at genanvende den brugte plast end at fremstille nyt.
Og netop virksomhedens oprindelse for næsten 50 år siden er dens største styrke i dag, både i forhold til kandidater og kunder, fortæller Michael Bayer Thomsen. I sine nu seks år som direktør og medejer har han arbejdet målrettet på at støve Letbeks DNA af og gøre det og virksomheden relevant i en tid, hvor bæredygtighed er business og klima og miljø er noget, man som virksomhed er nødt til at kæmpe for, hvis man vil tiltrække kandidater og kunder.
”Letbek har jo i kraft af sin oprindelse og de håndværksmæssige kompetencer i huset en enorm iboende styrke, som er yderst aktuel og relevant. Vi har en snusfornuftig og bæredygtig tilgang til alt, hvad vi foretager os, og vi har oparbejdet en uvurderlig erfaring i at upcycle og genanvende plast. De grundlæggende styrker har vi brugt til at re-brande virksomheden i en tid, hvor netop plastindustrien ellers er blevet synonym med forurening af alt fra grøftekanter til verdenshavene. Vores påstand er, at hvis vi tænker os om, både når vi fremstiller og forbruger det, kan plast være en cirkulær ressource, der bidrager til at løse verdens udfordringer i stedet for at skabe nye problemer. Det budskab er virkelig trængt igennem. Det kan vi blandt andet se i de uopfordrede ansøgninger, vi modtager stadigt flere af,” fortæller Michael Bayer Thomsen.
Få fortællingen på plads og indtag talerstolen
Mens andre plastvirksomheder har dukket nakken og krøbet langs væggene for at undgå diskussionen om problemerne med plast, har Letbek rettet ryggen, indtaget talerstolen og gjort det stik modsatte.
Letbek skabte en kernefortælling, som tog udgangspunkt i virksomhedens oprindelse og kompetencer og satte dem i en nutidig kontekst. Den kernefortælling er den røde rettesnor i alle samarbejdsrelationer og i al kommunikation, markedsføring og udvikling hos Letbek.
”Vi fandt et hul i markedet, hvor folk ville høre på vores vision. Den taletid, det har givet, jagter vi målrettet, og vi engagerer os i alt, hvad vi kan af relevante projekter og fora både inden og uden for plastindustrien. Det er helt tydeligt, at vores indsats for at præge debatten om både plast, klima og bæredygtighed er med til at brande Letbek og samtidig give os muligheder for at påvirke en bæredygtig udvikling af både vores virksomhed og vores omverden,” siger Michael Bayer Thomsen, og understreger det afgørende i, at både kernefortællingen og de initiativer, den udmønter sig i, er troværdige og velfunderede.
”Vi kan kun gøre det, fordi vi har basis på plads. Vi er en bæredygtig virksomhed. Vi er håndværksmæssigt dygtige. Og vi vil bidrage til at løse problemer i stedet for at skabe dem. Sådan har det altid været. Den eneste forskel er, at vi er blevet skarpe på budskaberne, og at vi nu siger det højt,” tilføjer han.
Klik her for at læse Letbeks kernefortælling med overskriften ”Our promise”
Julen giver tid til at reflektere, og nytåret markerer både en afslutning og en...
Der er intet galt med ambitioner og karriereplaner. Men de har det med at...
”Jeg er overbevist om, at den perfekthedskultur, de unge er vokset op i, udgør...