Her er dine 7 bedste muligheder som leder-kandidat i et rødglødende jobmarked

3. maj 2022
//

Der er rift om kandidaterne til de ledende stillinger i dansk erhvervsliv, og både virksomhederne og vi som headhuntere skal i den grad være på tæerne, når der skal tiltrækkes nye ledere. Det er selvfølgelig et godt udgangspunkt for dig som kandidat, men hvordan får du det bedst mulige ud af situationen? Og hvordan undgår du at blive fristet over evne? Her er en håndfuld gode råd.

Sidste gang her på bloggen skrev min gode kollega Frank Lajer om, hvad det rødglødende jobmarked betyder for virksomheder og chefer, der skal ansætte nye ledere. ”Kampen om ledelsestalenterne er historisk hård”, som han skrev i overskriften, og det er ingen overdrivelse.

Udbuddet af lederstillinger har aldrig været større end nu, og når kampen om kandidaterne er så hård, som den vitterligt er, så betyder det også noget for dig, hvis du er en af de eftertragtede. Her er de syv mest oplagte muligheder, jeg ser for dig lige nu, efterfulgt af nogle punkter, du i særlig grad skal have med i dine overvejelser.

Lad os begynde med de mest oplagte muligheder:

1. Løn    

Det siger næsten sig selv. Jo større behovet er for dygtige ledere, jo mere gunstig er din forhandlingsposition. Du kan tillade dig at være mere ambitiøs end normalt – uden dog at blive ublu.

2. Mere indflydelse

Du har bedre muligheder end nogensinde for at påvirke og præge indholdet af den stilling, du er interesseret i, eller som vi forsøger at gøre dig interesseret i. Er der for eksempel opgaver i stillingsbeskrivelsen, du ikke ønsker, og er der omvendt opgaver, som ikke står i beskrivelsen, men som du brænder for? Så er der gode muligheder for at skræddersy stillingen til dine kompetencer og interesser.

3. Større fleksibilitet

Det ligger lidt i forlængelse af forrige punkt. Mange har opdaget fordelene ved den øgede fleksibilitet, som både ledere og medarbejdere har været nødt til at udøve under coronapandemien. Det gælder ikke mindst omkring hjemmearbejde og arbejdstider. Også her har du naturligvis ekstra gode muligheder for at bringe dine egne ønsker og behov i spil.

Og så til de måske knapt så åbenlyse muligheder for dig som kandidat:

4. Ræk ud efter stjernerne

Virksomhedernes stigende efterspørgsel på lederressourcer betyder også, at du i visse tilfælde kan tillade dig at række ud efter chefstillinger, hvor du ikke kan leve op til alle krav i stillingsbeskrivelsen. Jeg fristes til at sige, at det har mange mænd alle dage gjort, så måske er tiden i virkeligheden bare inde til, at kvinderne prøver det samme nu. Måske kan de opgaver, du ikke umiddelbart kan eller ønsker at varetage løftes af andre i virksomheden. Og måske har du til gengæld noget andet relevant at byde ind med, som virksomheden ikke havde tænkt på.

5. Tænk udover din branche

Du har også gode muligheder for at skele til brancher, som du endnu ikke har stiftet bekendtskab med. Netop branchekendskab er et af de krav, som virksomhederne pt. er langt mere villige til at gå på kompromis med end tidligere i forhold til kandidater, der på mange andre parametre kan matche stillingen og virksomhedens ambitioner og værdier.

6. Mere indflydelse på dit nuværende job

Den øgede efterspørgsel på dine kompetencer stiller dig naturligvis også gunstigt i forhold til din nuværende stilling. Her kan du formentlig tillade dig at være mere ambitiøs end vanligt omkring opgaver, beføjelser, uddannelser, udviklingsmuligheder, løn osv. Naturligvis så længe dialogen er konstruktiv, og du husker, at når markedet vender en dag, er det ikke en fordel at have spændt buen maksimalt i forhold til din arbejdsplads og din bestyrelse.

7. The Great Resignation

Du kan selvfølgelig også vælge at følge den trend, som professor Anthony Klotz fra Mays Business School for et år siden døbte ”The Great Resignation”. Trenden indebærer, at en stigende del af arbejdsstyrken frivilligt forlader faste stillinger, ofte for at forfølge en karriere som selvstændig. Mulighederne for at lykkes som iværksætter er selvsagt større, når vi er inde i en højkonjunktur som nu.

MEN …

Der er masser af grunde til at lade sig friste af et jobskifte. Og som du kan se, er der også mange muligheder i det. Når alt dette er sagt, er der selvfølgelig stadig nogle overvejelser, du altid skal gøre dig, og de overvejelser er især værd at nævne, når fristelserne bliver store. Så husk altid at spørge dig selv:

1. Er virksomheden attraktiv for dig, både økonomisk og udviklings-, karriere-, kultur- og værdimæssigt?

2. Hvad er dine udviklingsmuligheder i den nye stilling?

3. Hvordan går du umiddelbart i spænd med ledelsesteamet?

4. Hvor sikker er den nye stilling – også når der ikke er højkonjunktur?

Sidst, men absolut ikke mindst: Bevar jordforbindelsen og vær realistisk i forhold til dine jobforventninger. Selvom økonomien er stærk, og jobmarkedet er rødglødende, så går vi som headhuntere aldrig på kompromis med vores formål, som er at sikre det helt rigtige match mellem virksomheden og kandidaten. God jobjagt!

Husk, at du også kan lytte til dette blogindlæg som podcast. Du finder den, og vores øvrige podcasts lige her

Lignende blogindlæg