Den snorlige vej fra fejedreng til funktionsdirektør og videre til topchef i samme virksomhed er ikke længere farbar. For jobbet som CEO kræver mere alsidig erfaring og læring, end det som regel er muligt at samle på den direkte vej op gennem hierarkiet. Som headhuntere kigger vi ganske vist efter den røde tråd i dit CV, men vi ser også nøje på de enkelte trin, du har taget på vejen op, og måske nogle gange ned, ad karrierestigen for at samle de nødvendige forudsætninger for at kunne lykkes som topchef. Her får du vores topchefs tre bedste råd til, hvad du skal være knivskarp på, hvis du vil helt til tops.
Lad mig slå det fast med det samme: Der er ikke noget galt med hverken drømme, ambitioner eller stålsatte karriereplaner. Der er bare lige det ved dem, at de har det med at flytte fokus fra den aktuelle situation og de forhåndenværende opgaver. Eller sagt på en anden måde: Hvis du har blikket alt for stift rettet mod toppen af karrierestigen, risikerer du at miste fokus på hvert enkelt trin. Og det kan føre til fejltrin.
Det er lidt ligesom fodboldspilleren, der misser en tæmning, fordi han allerede fokuserer på den næste dribling. Eller håndboldspilleren, der glemmer at gribe bolden, fordi hun i tankerne allerede er på vej til at kaste sig ind over stregen og skyde. Hvis du ikke fokuserer på at gøre det godt i den aktuelle situation, fordi du allerede er videre i tankerne, så fejler du. Det samme gælder, hvis du ikke fokuserer på at gøre det godt i den stilling og den virksomhed, du er i, men i stedet har tankerne på det næste job – det næste trin på karrierestigen.
1: Gør det godt, hvor du er
Det kan lyde urimelig banalt, men det er langt fra nogen selvfølge. Til gengæld er det ubestridt det vigtigste råd, jeg har at give dig. Jeg og mine kolleger ser alt for ofte kandidater, der har siddet i stillinger uden oprigtig interesse for jobbet eller for at præstere i det. Eller for virksomheden for den sags skyld. I stedet ser de ene og alene jobbet som et skridt på vejen, et springbræt til det næste job. Og det har som regel den kedelige konsekvens, at de ikke skaber nævneværdige resultater i den aktuelle funktion, de har. Fuldstændig ligesom fodboldspilleren, der misser tæmningen, eller håndboldspilleren der taber bolden.
Som headhuntere kigger vi selvfølgelig på, hvilke stillinger du som kandidat til en eventuel toplederstilling har haft, men vi kigger også på, hvilke resultater, du har skabt i de stillinger. Talent og ambitioner er gode at have. Men uden en dedikeret og resultatorienteret arbejdsindsats går de til spilde – og det samme gør din karriere.
2: Prioritér din tid OG din karriere
Og inden jeg nu får flere generationer på nakken og bliver beskyldt for både at være tonedøv over for work-life-balance og blind for det moderne, fleksible arbejdsmarked, så lad mig lige slå et par ting fast: Jo, der er andet i livet end arbejde. Og jo, det er (mindst) lige så vigtigt at prioritere sit fritids- og familieliv, som det er at prioritere sit arbejdsliv og sin karriere. Men du er nødt til at prioritere, for hvis du vil være alt for alle hele tiden, så er du ikke noget for nogen.
Og i nogle situationer og perioder er du også nødt til at prioritere dit professionelle liv over dit privatliv, hvis du vil gå hele vejen. Jeg anerkender fuldt ud, at meget har ændret sig, siden jeg selv blev direktør, og meget endda til det bedre. Der er mere fokus på hele mennesker og på netop at skabe en sund balance mellem arbejde og fritid, og det er alt sammen godt.
Men det rokker ikke ved, at du i nogle perioder er nødt til at kunne knokle igennem og fokusere mere på det ene end på det andet. Den evne, og mulighed, er du nødt til at have – både for at arbejde dig i betragtning til, og lykkes i, et job som topleder. Og lad mig så lige tilføje, at fritiden for mange indeholder andet og mere end familieliv. Så i de perioder, når du virkelig er nødt til at knokle igennem på jobbet, kan du måske også overveje, om det virkelig er så vigtigt at bruge 10-15 timer om ugen på at træne op til det maratonløb eller at gå de 18 huller på golfbanen om søndagen.
Så meget desto mere grund til at gå efter stillinger og virksomheder, du virkelig brænder for. Det er også derfor, mange af de mest succesfulde CEOs er dem, der ikke nødvendigvis havde ambitioner om at blive det. I stedet for at være drevet af ambitionen om at blive topleder, er de drevet af motivationen for selve arbejdet. De går efter at lave det, de brænder for – og at brænde for det, de laver. Dermed vil de automatisk være fokuserede på at gøre det godt og skabe resultater i den stilling, de til enhver tid har, og det vil skinne igennem i det CV, de får sat sammen undervejs. Hvis du brænder for det, du laver, kan du også tænde andre. Og det er en afgørende egenskab for en CEO.
3: Glem de fine fornemmelser
Nogle kandidater til toplederstillinger har arbejdet sig op igennem hierarkiet inden for samme virksomhed til en stilling som funktionsdirektør. Den karrierevej giver i sagens natur en høj, men også snæver, grad af ekspertise og indsigt, og den giver ikke altid den læring, næring og brede forståelse, som jeg mener er vigtig for at kunne lykkes som CEO. I stedet for den snorlige vej gennem samme virksomhed kan det være en god idé at søge dit første toplederjob i en anden, og gerne mindre, virksomhed, hvor du tvinger dig selv til at stifte bekendtskab med andre og flere ledelsesdiscipliner end dem, du er fagligt funderet i.
Som direktør i en mindre virksomhed har du ikke de samme stabsfunktioner til rådighed som i en større virksomhed eller koncern. Dermed er du nødt til selv at sætte dig dybere ind i en lang række forskellige områder fra økonomi over HR til ESG og globalisering. Det er der masser af læring, næring, indsigt og udsyn i.
Jamen, er der ikke et prestigetab i at gå fra en stor virksomhed til en mindre virksomhed? Det vil mange sikkert mene, men glem dem – og eventuelt dine egne fine fornemmelser. Det kræver en enorm båndbredde og en bred almen forståelse at kunne navigere som CEO i en kaotisk og uforudsigelig verden – uanset virksomhedens størrelse. Den forståelse kan du ikke altid tilegne dig inden for de samme fire vægge, men som regel bedre ved at se forskellige virksomheder inden for samme, eller nært sammenhængende, brancher.
Men hvad så med den røde tråd i CV’et, som du talte om i starten, spørger du måske? Den skal stadig være der, og det kan den også sagtens. Også selvom du har været omkring forskellige virksomheder undervejs. Det er først i det øjeblik, du begynder at springe rundt mellem forskellige brancher og industrier, at tråden risikerer at briste.
Jeg har i øvrigt tidligere skrevet blogindlægget: Fremtidens CEO er et fembenet lam om krav og forventninger til nutidens CEOs, som du måske kunne finde nyttigt. Og husk, du er altid mere end velkommen til at kommentere og supplere, f.eks. via en kommentar på LinkedIn.
Julen giver tid til at reflektere, og nytåret markerer både en afslutning og en...
Der er intet galt med ambitioner og karriereplaner. Men de har det med at...
CEO’ens rolle er under forandring. Det samme er bestyrelsens, og det stiller nye krav...