Det er ikke højhælede sko, der slider mest på direktionsgangenes bonede gulve – heller ikke i danske virksomheder. Men hvorfor er der stadig langt mellem de kvindelige chefer? Måske ligger svaret i myterne om forskellen på kvindelige og mandlige chefer. Her sætter vi 4 af de mest sejlivede myter under lup.
Vi ved det godt. Det er en eviggyldig, emotionel og til tider ophedet debat, vi kaster os ind i her. Ligestilling på direktionsgangene bliver diskuteret med jævne mellemrum i både medier, netværk og bestyrelseslokaler. Og hvorimod tro flytter bjerge, så flytter diskussioner ofte meget lidt. Denne er ingen undtagelse, for der er stadig langt flere mandlige end kvindelige chefer.
Og bare lige for at slå det fast på forhånd: Vi tror ikke på, at køn kvalificerer nogen mere end andre til en given stilling. Betyder det så, at vi ikke tror på, der er forskel på mænd og kvinder i almindelighed og på mandlige og kvindelige ledere i særdeleshed? Tværtimod! Men hvorvidt man er egnet til en lederstilling handler til enhver tid mere om kvalifikationer end om køn. Eller som USA’s første kvindelige kandidat til vicepræsidentposten, Geraldine Ferraro, engang sagde:
“Some leaders are born women”.
Så meget desto mere grund til at tage livtag med nogle af de mest sejlivede myter om forskellen på kvindelige og mandlige ledere. Og lad os bare lægge ud med en af de mest overordnede – og overfladiske – generaliseringer.
I 2014 indsamlede og undersøgte den amerikanske konsulentvirksomhed Zenger Folkman hele 200.000 medarbejdervurderinger af ikke færre end 16.000 ledere. De kvindelige ledere scorede højere end de mandlige på 10 af de 16 forskellige ledelseskompetencer, der var omfattet af vurderingerne. Det gjaldt f.eks. initiativrigdom, samarbejdsevner, resultatorientering og forandringsledelse.
Men det er jo også USA, tænker du måske … Næh, nej! I Danmark viste tilsvarende tal fra Ligestillingsministeriet i 2015, at kun 6 pct. af toplederne i private virksomheder og 12 pct. af bestyrelsesmedlemmerne i de børsnoterede virksomheder var kvinder.
Det samme billede tegnede sig, da tænketanken Pew Research Institute i 2015 gennemførte en undersøgelse i den brede amerikanske befolkning. Her var konklusionen også, at kvindelige ledere klarede sig godt i forhold til mændene, hvilket i øvrigt gjaldt både i politik og i erhvervslivet. Læs mere om Pew Research Institutes undersøgelse her.
Ikke desto mindre trives myten, hvilket man jo godt i al stilfærdighed kan undre sig lidt over.
Men hvad så, når det kommer til at levere resultater? Her ved enhver da, at mænd er mere determinerede og målrettede end kvinder. Og dog, den legendariske britiske premierminister, Margaret Thatcher sagde:
“If you want something said, ask a man; if you want something done, ask a woman.”
Og selvom hun selvfølgelig må formodes at have haft en vis interesse i at tale sit eget køn op i hierakiet, så tyder noget alligevel på, at jernladyen havde fat i noget.
Den Internationale Valutafond (IMF) analyserede to millioner virksomheder i 34 europæiske lande, og IMF-direktør Christine Lagardes konklusion var klokkeklar: Flere kvinder i topledelsen forbedrer bundlinjen. Helt konkret viste undersøgelsen, at virksomheder med kvinder i direktion og bestyrelse har en markant højere rentabilitet. Hvis én mand i topledelsen erstattes af én kvinde, så er virksomhedens lønsomhed op til otte procent bedre.
Vi mænd kan måske finde en vis trøst i, at undersøgelsen trods alt ikke anbefalede at udskifte hele den mandlige topledelse med kvinder. Du kan læse mere om undersøgelsen her og i Christine Lagardes eget blogindlæg.
Resultaterne i IMF’s undersøgelse bakkes op af en undersøgelse fra Peterson Institute for International Economics, ligeledes offentliggjort i år. Instituttet undersøgte lige knap 22.000 virksomheder i 91 forskellige lande. Læs mere om undersøgelsen her.
“A woman is like a tea bag. You never know how strong she is until you put her in hot water”, sagde en af USA’s mest fremtrædende præsidentfruer, Eleanor Roosevelt engang.
Nogle vil sige, at kvinder oftere end mænd er i hot water. Kvindelige topledere har i langt højere grad end mænd dobbeltarbejde, fordi mange af dem også er topledere i hjemmet. Man kunne få den tanke, at de næsten tvinges til at være mere effektive og fokuserede.
Meget tyder også på, at kvinder i højere grad end mænd føler sig tvunget til at bevise deres værd i direktørstolen og derfor ganske enkelt arbejder hårdere og mere målrettet. I bemærkningerne til Zenger Folkmans undersøgelse kan man se, at mange kvinder giver udtryk for, at de skal performe dobbelt så godt for at blive opfattet som bare halvt så gode.
Undersøgelsen afslører også, at mænd – sammenlignet med kvinder – har det med at sætte sig lidt for godt og mageligt til rette, når de først lander i chefstolen og runder de 40 år. De bliver mindre opsøgende i forhold til feedback og fokuserer mindre på at udvikle sig selv. Mange kvinder er tilsyneladende stik modsatte. Ikke alene opsøger de stadig feedback, selvom de sidder for bordenden. De tager den også til sig og bruger den konstruktivt til selvudvikling.
Bob Sherwin, der er direktør i det amerikanske konsulenthus Zenger Folkman, skriver ligefrem i den artikel fra Business Insider, som vi linkede til tidligere, at når mandlige ledere når 40-årsalderen, går de ud fra, at de ikke kan blive bedre, og derfor gider de ikke have feedback.
Vi tager lige fat i salig fru Thatcher igen. Hun sagde også:
“Being powerful is like being a lady. If you have to tell people you are, you aren’t.”
Den korte danske pendant til det citat kunne være: Tomme tønder buldrer mest (bare for at sætte det hele lidt på spidsen). Sikkert er det i hvert fald, at kvinder absolut også er ambitiøse. Noget tyder dog på, at kvinder ikke har lige så travlt med at gøre opmærksom på ambitionerne som mændene. Kvinderne har i højere grad en forventning om, at de resultater de skaber, vil tale for sig selv og automatisk føre til den forfremmelse, de ønsker sig. Mændene derimod slår sig tilsyneladende gerne på brystet og opsøger ofte mere aktivt nye karrieremuligheder.
Næste gang går vi lidt mere i dybden med nogle af de særlige forcer, kvinderne tager med ind på direktionsgangen. I mellemtiden vil vi gerne høre, om du kan du nikke genkendende til de myter omkring forskellen på mænd og kvinder i chefstillinger, som vi ofte støder på og har skrevet om her? Og støder du på andre i din dagligdag? Lad os høre om dem i kommentarfeltet herunder, og lad os få dem diskuteret og – måske – manet i jorden én gang for alle.
Der er intet galt med ambitioner og karriereplaner. Men de har det med at...
”Jeg er overbevist om, at den perfekthedskultur, de unge er vokset op i, udgør...
CEO’ens rolle er under forandring. Det samme er bestyrelsens, og det stiller nye krav...