10 tips til chefens CV (fra en, der har læst 1000-vis af dem)

12. november 2020
//

Nu tænker du måske, at vi skyder gråspurve med kanoner og bliver lige lavpraktiske nok. For hvis du sidder i en leder- eller direktørstilling, kan du selvfølgelig udarbejde et CV, der er lige, som sådan et nu skal være, ikke? Ikke desto mindre ser vores Head of Research, Anne Mette Juul, mange CV’er, der kunne være bedre. Og hun ved, hvad hun taler om, for hun har læst rigtig mange CV’er med sine professionelle briller. Så luk døren til kontoret og læs med her. Du behøver ikke at sige det til nogen…

Er det virkelig nødvendigt? Og ja. Selvom størstedelen af de stillinger, vi besætter hos Hansen Toft, er leder- og direktørstillinger. Og selvom langt de fleste af de kandidater, vi har med at gøre, dermed har været igennem adskillige rekrutteringsforløb i deres karrierer, så er der noget, mange af dem med fordel kunne gøre sig mere umage med.

Vi taler om dit CV og din plads i kandidatfeltet til drømmejobbet. Det er dit CV, der skal skaffe dig igennem det første nåleøje i processen – uanset om vi får øje på dig på LinkedIn eller i vores CV-database, eller om du selv vælger at lægge billet ind på en given stilling. Det kræver ikke et skrivetalent på niveau med Hemingway, men det kræver, at du gør dig umage og ved, hvad vi kigger efter. Den gode nyhed er, at du til gengæld ikke skal bruge tid på at skrive en egentlig ansøgning. Dem har vi nemlig afskaffet for flere år siden, hvilket selvfølgelig fremhæver den afgørende betydning af dit CV.

Jeg har læst 1000-vis af CV’er, men det betyder ikke, at jeg har den endegyldige, objektive facitliste på det perfekte CV. Der er givetvis lige så mange holdninger til det perfekte CV, som der er headhuntere i Danmark.  Jeg vil dog påstå, at hvis du følger de 10 tips herunder, går du aldrig helt galt i byen. Og nok så vigtigt: Hvis ellers du har de kvalifikationer, vi leder efter til jobbet, så giver du dig selv en rigtig god mulighed for at blive en del af kandidatfeltet.

Tip #1: Drop portrætbilledet

Helt banalt. Og helt subjektivt, og for helt egen regning. Jeg er ikke vild med et portrætbillede på et CV. Et billede afføder altid en følelse og en reaktion, om man vil det eller ej, og det har jeg ikke brug for, når jeg helt nøgternt gennemgår og vurderer kandidaters faglige kvalifikationer og kompetencer. Det diskvalificerer dig naturligvis ikke, hvis du er af en anden overbevisning og vælger at indsætte et billede. Men gør i givet fald dig selv den tjeneste at sørge for et professionelt et af slagsen og ikke et fra din Facebook-profil eller lignende.

Tip #2: Husk en profiltekst

Netop fordi vi ikke længere arbejder med ansøgninger, er det vigtigt, at du altid indleder dit CV med en kort personlig beskrivelse af dig selv og din karriere. Ikke for personlig og ikke for privat. Din personlighed kan sagtens blive afgørende for, om du i sidste ende får tilbudt stillingen, men der er vi ikke endnu. Hvis ikke du har de kvalifikationer og kompetencer, vi efterspørger, kommer din personlighed slet ikke i spil. Så medmindre du søger jobbet som direktør for en kæde af dyrehandlere, har jeg for eksempel ikke behov for at læse om din hund. I stedet vil jeg rigtig gerne læse en kort profiltekst om:

  • hvem du er.
  • hvad du kan.
  • hvad du vil.
  • hvorfor du kan se dig selv i netop denne stilling.

Sidegevinsten er, at det er en ganske god øvelse for dig selv at reflektere lidt over de spørgsmål.

Tip #3: Målret dit CV og træk en rød tråd til den stilling, du søger

Det her er virkelig vigtigt! Glem det generiske CV og match dine erfaringer, tidligere ansættelser og øvrige punkter i CV’et med den virksomhed og den stilling, du søger. Det giver et stort plus i bogen, hvis du kan trække en tydelig rød tråd fra dine erfaringer, gennem stillingsopslaget til dit CV. Det, du primært skal matche med den stilling, du søger, er dine:

  • erfaringer, i forhold til det, vi efterspørger i stillingsopslaget
  • kompetencer, der er relevante for den nye virksomhed og stillingen.
  • resultater, f.eks. store projekter, besparelser, vækst i salg, turn-around osv.
  • ansvarsområder, f.eks.  ledelse, større projekter, forretningsområder, strategi osv.

Det, du beskriver, skal være relevant for den stilling, du søger. Hvis du søger en lederstilling, er det for eksempel relevant at beskrive dine hidtige ledelsesroller, herunder hvor du har været placeret i organisationen, hvem du har refereret til, og hvor mange medarbejdere du har haft ansvar for.

Tip #4: Beskriv de virksomheder, du har været i (det er ikke sikkert, vi kender dem)

Husk gerne en kort beskrivelse af de virksomheder, du har været ansat i. Det er ikke sikkert, vi kender dem. Måske har du været ansat i en start-up, som endnu ikke er kendt i offentligheden, eller af os. Måske har du været i en mindre kendt division i Danfoss. Beskriv virksomhedens set-up, størrelse, omsætning mv. ganske kort – og igen: Selvfølgelig relateret til den stilling, du søger. Hvis ikke du selv gør det, så researcher vi selvfølgelig på det – det er en del af vores arbejde. Men det skader ikke at hjælpe os lidt.

Tip #5: Hold kronologien

Dit CV bør, ikke overraskende, være kronologisk opbygget, vel at mærke omvendt, så din seneste ansættelse, uddannelse osv. står øverst. Den eneste undtagelse kan være, hvis du er relativt nyuddannet og endnu ikke har ret mange jobs og et langt CV bag dig. Så kan det være bedre at lave et kompetencestyret CV i stedet for det kronologiske.

Tip #6: Forklar eventuelle huller i kronologien

Du kan lige så godt forklare eventuelle huller i dit CV med det samme. For det første kommer vi alligevel til at spørge ind til dem, hvis du går videre i processen. For det andet er det langt fra noget, der som udgangspunkt behøver at diskvalificere dig. En fyring under finanskrisen eller en orlov for at passe et sygt familiemedlem kan for eksempel være helt plausible, men vi vil gerne vide det. Og som sagt: Hvis ikke du skriver det, spørger vi alligevel ind til det. Det eneste, du i hvert fald aldrig må gøre, er at dække over eventuelle huller. Det finder vi nemlig også ud af. Og lige en tilføjelse: Vær præcis, når du angiver både ansættelser og fratrædelser. Årstal er ikke nok. Måneden skal med.

Tip #7: Ikke for langt – og ikke for kort

1 side er for kort. 10 sider er for langt. Dit CV skal være udtømmende og relevant, men det skal ikke være en fristil. Husk, at vi foretager den første screening af kandidater på baggrund af netop CV’erne. Vi skal selvfølgelig have et fyldestgørende indtryk, men omvendt skal vi også have en chance for at læse os igennem det. Det afhænger selvfølgelig også af, hvor lang en karriere dit CV skal berette om. Som udgangspunkt skal du have det hele med, men husk at gøre mest ud af det, der er relevant for den pågældende stilling og virksomhed.

Tip #8: Gør opsætningen ordentlig og overskuelig

Når du har indholdet på plads, så kast lige et kritisk blik på selve opsætningen. Medmindre du søger en stilling som kreativ direktør ved et større reklamebureau, skal det ikke bimle og bamle med farver og finurlige baggrunde, men det skal være ordentligt og overskueligt at se på og ikke ligne noget, der er skrevet på en skrivemaskine i 90’erne. Brug linjeskift (hellere for mange end for få). Brug afsnit. Brug punktopstillinger. Sørg for, at der er luft i opsætningen og ikke flere siders massiv tekst, som nærmest gør ondt i øjnene.

Tip #9: Husk dine kontaktdata (og husk at tjekke dem)

Nej, nu stopper du. Men nej, det gør jeg ikke. For tro det eller ej, det sker ikke så sjældent, at kandidater simpelthen glemmer at skrive deres kontaktoplysninger på CV’et. Det hører heller ikke til sjældenhederne, at de kontaktoplysninger, der så står der, er forkerte. Så husk dem. Og tjek dem en ekstra gang. Hvilket leder perfekt videre til det tiende og sidste tip:

Tip #10: Læs korrektur (eller få en anden til det)

Nej, det er ikke under din værdighed. Måske er grammatiske færdigheder ikke afgørende på toplederniveau, men det siger alligevel noget om en kandidat, hvis CV’et er fyldt med stavefejl. Jeg har set sætningen: “Jeg er meget detajleorienteret”, og så hænger det bare ikke sammen. Siger det noget om dine kvalifikationer i forhold til stillingen? Måske ikke. Er det afgørende for, om du kommer i spil? Ikke nødvendigvis. Men det sender alligevel et uheldigt signal, så brug de sidste 10 minutter på at læse korrektur, eller få en anden til at gøre det.

Det handler alt sammen om at bringe dig selv i spil til dit næste job, og jo bedre du er til at fremhæve de kompetencer og erfaringer, som er relevante for stillingen, jo større er chancen for, at du ender med at komme i spil. Og hvis du følger de 10 tips ovenfor, er du ganske godt på vej. God arbejdslyst med CV’et.

Husk, at du også kan lytte til dette blogindlæg som podcast. Du finder den, og vores øvrige podcasts, lige her.

Lignende blogindlæg